Először is oszlassunk el néhány “tévhitet” az alkohol-kérdéssel kapcsolatban!
- Nem segít, ha ráeszünk! Akár zsíros, akár nem, az étel nem közömbösíti az alkoholt!
- Nem csalhatunk a kávéval sem, mert éberebbek ugyan lehetünk tőle, nem bontja le az alkoholt.
- A fröccs sem megoldás! Ugyan úgy alkohol kering utána a vérünkben!
Az alkohol lebontásának üteme személyenként változó, mivel rengeteg befolyásoló tényezőt kell figyelembe vennünk. Ilyen az életkor, hogy ettünk-e előtte, vagy éhgyomorra ittunk, számít a testzsírtartalom, hogy szedünk-e valamiféle gyógyszert, illetve hogy mekkora mennyiségű alkoholt mennyi idő alatt toltunk le.
Íme egy kis segítség - persze nem törvényszerű, csak megközelítő adatok -, hogy mekkora mennyiségű és milyen alkoholt mennyi időbe telik a szervezetünknek lebontania:
(egy egészséges májfunkcióval rendelkező felnőttet vizsgálva)
- 1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc
- 1 pohár (3 dl) 4%-os sör: 50 perc
- 1 feles 50 %-os tömény (pálinka): 2 óra
- 2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc
De egy szuper, és egyszerű megoldás lehet az online szonda/alkohol kalkulátor is, ami részletesen kitöltve megmutatja, hogy a megivott alkohol mikorra ürül ki.
Persze, ezen megoldások egyike sem 100%-os garancia, a legjobb, ha nem iszunk aznap, amikor vezetni akarunk.
Íme egy videó, ahol az alkohol hatását láthatjuk az autóvezetők manővereire: