• NYITVA TARTÁS: BUDAPESTEN NON-STOP

Abroncs-jelölések kisokos – 2.

Mivel a DOT számon kívül még számos olyan jelölés van, melynek jelentésével jó, ha minden autós tisztában van, ezért hoztunk még egy részt a jelölési kisokosból.


robert laursoo ebNa1XKQX 8 unsplashA hatósági előírás mentén maximum 1,6 mm-es mintázatmélységhez kellene tartani magunkat (ez a tehergépjárművek esetén minimum 3 mm). Az értékeket pedig a futófelület egészére kell vonatkoztatni, tehát a gumik szélére is.

A modernebb abroncsok esetében viszont semmi szükség arra, hogy manuálisan méregessünk. Ezeket a gumikat várrészen kopásjelzőkkel látták el. A következő módok valamelyikén találhatod meg: a gumi vállrészén jelölheti egy kis nyíl, egy háromszög, vagy a TWI rövidítés. Ha a kopásjelzők elérik a futófelületet, akkor az abroncs azonnali cserére szorul.

Honnan tudjuk a méretét?

Perjellel elválasztott 5 számjegy segítségével tüntetik fel az abroncsok méretét. Ezek közül az első 3 számjegy az abroncs szélességét fejezi ki milliméterben, míg a perjel jobb oldalán szereplő két szám az autógumi szélességének és oldalfal magasságának arányát jelöli százalékosan.

Az autógumin soron következő két számjegy a súlyindexet adja meg. Itt egy 0 és 279 közé eső számot kell látnunk, a 0 a 45 kg-ot jelöli, míg a 279 a 136.000 kg-ot. Ezt követően egy betűt látunk, melyhez kiegészítve kapcsolódhat egy másik betű vagy szám. Ez a sebességindex jelölő, azaz az adott gumival megengedett maximális sebesség.

Mindezek után felmerülhet a kérdés, hogy ha lényegében az alap információk leolvashatóak az abroncsról, válasszunk-e használtat belőle? Általában anyagi megfontolás játszik szerepet abban, hogy elgondolkodunk a nem új szett vásárlásán. Fontos azonban, hogy mindezt körültekintően tegyük. Még a teljesen új autógumikat illetően a legfontosabb szabály, hogy csakis olyan helyről vásároljunk, ahol fel is szerelik őket, hiszen, ha hibás, az csak akkor derül ki, ha már felfújtan a felnire került, vagy akár olyan problémával is szembesülhetünk, ami csak menet közben derül ki. Legyünk tehát körültekintőek, és bármilyen felmerülő gondot azonnal jelezzünk az eladónak.

szechenyiplusz

fb left